"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οι "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" του Κώστα Μπόση σε ηλεκτρονική μορφή στο ΔιαδίκτυοΜετά τον "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ" άλλο ένα σπάνιο (αυτή τη φορά άγνωστο στο ευρύ κοινό) βιβλίο του Κώστα Μπόση βρίσκεται από σήμερα στα ράφια της e-βιβλιοθήκης μας. Πρόκειται για τις  ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, μια συλλογή 21 αυτοτελών αυτοβιογραφικών και άλλων ιστοριών με τη μορφή διηγημάτων, που εκδόθηκαν στην Αθήνα το 1978 σε μικρό αριθμό αντιτύπων και διαδόθηκαν χέρι με χέρι. Στις ιστορίες αυτές ο συγγραφέας γυρίζει στο παρελθόν, θυμάται τη σκληρή ζωή στο χωριό, τα χρόνια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στο βουνό, τις φυλακές, την εξορία. Περιγράφει περιστατικά, κάνει απολογισμό των αγώνων που δόθηκαν και δείχνει μπροστά, τον δρόμο της συνέχισής τους. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ την περιπετειώδη διαδρομή των χειρογράφων του Μπόση, από το Σιμπίου της Ρουμανίας όπου διέμενε ο συγγραφέας, μέχρι το τυπογραφείο στην Αθήνα.

Ο σύντροφος, φίλος και συχωριανός του Κώστα Πουρναρά Χρήστος Νταβαντζής τον επισκέφτηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία το 1977. Όταν έφτασε η ώρα της επιστροφής στην Ελλάδα και ενώ ετοίμαζε τις αποσκευές του για το ταξίδι (επρόκειτο να ταξιδέψει οδικώς με το αυτοκίνητό του, έναν «σκαραβαίο» της VW), τέθηκε από τον συγγραφέα το ζήτημα της μεταφοράς των χειρογράφων.   «Θα τα πάρω», του λέει ο Χρήστος. «Να τα πάρεις, ναι», απαντάει ο Μπόσης, «όμως σύμφωνα με το νόμο εδώ, δεν επιτρέπεται να βγουν έξω. Αν τα βρουν οι αρχές, στα σύνορα, πάνω σου θα τα κατάσχουν». «Κι αυτό σ’ απασχολεί;» του χαμογελάει ο Χρήστος που θυμήθηκε μονομιάς την εποχή της παρανομίας.

Τη συνέχεια μας διηγείται ο Χρήστος Νταβαντζής: «Και του ζητάω που λες βελόνα και κλωστή και πιάνω και σκίζω προσεκτικά τα καθίσματα του βολκσβάγκεν και μοιράζω τα χειρόγραφα, χώνω λίγα εδώ, λίγα εκεί, λίγα πιο πέρα, έτσι που να μην είναι όλα μαζί συγκεντρωμένα (ο Κώστας με κοίταζε και δε μίλαγε) και πιάνω μετά και ράβω πάλι τα καθίσματα, τόσο καλά που  δεν φαινόταν τίποτα. Όμως και πάλι ο Κώστας ήταν ανήσυχος. ‘Ξέρεις’ μου λέει, ‘θα έρθω μαζί σου μέχρι τα (ρουμανογιουγκοσλαβικά) σύνορα  έτσι που σε περίπτωση που ανακαλύψουν τα χειρόγραφα, να τους πως είναι δικά μου και να τα πάρω πίσω’. Ταξιδέψαμε και φτάσαμε στα σύνορα. Μου έκαναν έναν τυπικό έλεγχο  -εκεί που τα ΄χα κρύψει τα χειρόγραφα δεν υπήρχε περίπτωση να τα βρουν με τέτοιον έλεγχο- οπότε ησύχασε ο Κώστας, ησύχασα κι εγώ και συνέχισα το ταξίδι και τα ‘φερα στην Ελλάδα». Για την ιστορία να πούμε πως το βιβλίο εκδόθηκε με την φροντίδα και έξοδα συγγενών του Κώστα Πουρναρά (Μπόση).

Από σήμερα το βιβλίο του Κώστα Μπόση ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή  στο Scribd, όπου ο καθένας μπορεί να το διαβάσει ή να το κατεβάσει ΔΩΡΕΑΝ στον υπολογιστή του.

Ευχαριστούμε τον συμπαραστάτη της προσπάθειάς μας από την έναρξη λειτουργίας του ιστολογίου, Χρήστο Ν. Πουρναρά από την Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας, για την παραχώρηση αυτού του σπάνιου βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: