"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελεύθερης Ελλάδας ― Χρόνια Πολλά! Καλή χρονιά – Καλή λευτεριά!»

Μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ χορεύουν
στο Γράμμο, στην ανάπαυλα της μάχης.

“Για τον καινούργιο χρόνο στέλνουμε θερμές ευχές σ’ όλο τον αδούλωτο ελληνικό Λαό που παλεύει για την πραγματική δημοκρατική ειρήνευση και ομαλότητα στον τόπο μας.

Στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς στους αδάμαστους αγωνιστές της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας που παλεύουν στις σκλάβες πόλεις και τα χωριά ενάντια στο μοναρχοφασισμό και την αμερικανοκρατία.

Στέλνουμε φλογερό χαιρετισμό στους ηρωικούς αντάρτες του Δ.Σ. που με τ’ όπλο στο χέρι υπερασπίζονται τη ζωή τους και τη ζωή και την τιμή του λαού.

Στέλνουμε θερμό χαιρετισμό λευτεριάς σ’ όλους τους δεσμώτες μάρτυρες της φασιστικής θηριωδίας. Στα φυλακισμένα μας αδέρφια που μέσα στις βαστίλλες του μοναρχοφασισμού, τα ξερονήσια της εξορίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το κολσμένο Μακρονήσι κρατούν ψηλά τη σημαία της πίστης στην υπόθεση του λαού, της πίστης στη νίκη της Δημοκρατίας.

Στέλνουμε φλογερό συναγωνιστικό χαιρετισμό στους ηρωικούς τραυματίες του Δ.Σ. που έδωσαν το αίμα τους για την ιερή υπόθεση του λαού μας.

Μέσα απ’ τα βάθη  της καρδιάς στέλνουμε τα χρόνια πολλά στα παιδιά μας που φιλοξενούνται στις Λ.Δ., μαζί με την ευχή να γίνουν άξια παιδιά των ηρωικών πατεράδων και μανάδων τους, άξια αετόπουλα της Δημοκρατικής Ελλάδας.

Απευθύνουμε θερμό δημοκρατικό χαιρετισμό σ’ όλους τους λαούς που παραστέκουν στο σκληρό αγώνα του Ελληνικού Λαού, και σ’ ολόκληρο το Παγκόσμιο Δημοκρατικό Μέτωπο που με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση και το μεγάλο Στάλιν αγωνίζεται για την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Καλή χρονιά – καλή λευτεριά!

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που εκφωνήθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ελεύθερη Ελλάδα (Βουκουρέστι, Ρουμανία), άγνωστο ποια από τις χρονιές που βρισκόταν σε εξέλιξη ο  εμφύλιος. Ευχαριστούμε το ψηφιακό αρχείο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας για τη διάθεση του –δακτυλόγραφου- απομαγνητοφωνημένου κειμένου.


Ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» άρχισε τις μεταδόσεις του τον Ιούλη του 1947 ως σταθμός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στην αρχή από το Βελιγράδι και μετά τον Μάρτη του 1948, από το Βουκουρέστι. Διέκοψε τη λειτουργία του μετά την 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ, το 1956, για να ξαναρχίσει, πάλι από το Βουκουρέστι, την 1η Μάρτη του 1958, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας». Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ και την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του (1968), ο σταθμός μεταφέρθηκε στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία - ΓΛΔ (Ανατολική Γερμανία) απ' όπου εξακολούθησε να εκπέμπει μέχρι το 1974.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: