Σελίδες

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αθάνατοι οι αγωνιστές από την Κυψέλη Άρτας (Χώσεψη) που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα

Αγωνιστές από την Κυψέλη Άρτας (Χώσεψη) που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Ο Αντώνης Β. Αγγέλης, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο στο Τμήμα του Παλιούρα, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας, μαζί με τον Παλιούρα.


Ο Μάνθος Β. Αγγέλης, αδελφός του Αντώνη, μαχητής του ΔΣΕ στο Τμήμα του Παλιούρα, πιάστηκε άρρωστος σε ενέδρα στο δυτικό Κόζιακα Τρικάλων και αργότερα δολοφονήθηκε.


Ο Γεώργιος Στ. Αγγέλης δολοφονήθηκε από Τμήμα της Χωροφυλακής Βουργαρελίου Άρτας στις 17 Αυγούστου 1947.


Ο Γιάννης Αγγέλης, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας.


Η Ευαγγελία Δ. Γαλαζούλα, μέλος του ΚΚΕ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία, σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στα Άγραφα.

Ο Παντελής Γαλαζούλας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Άρτας.


Ο Χρυσόστομος Φ. Μακαβέλος, αντάρτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμορράχη Άρτας.


Ο Αριστείδης Μπαλάφας πιάστηκε στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκε το 1948.


Ο Αλέκος Μπαρτζιώκας (καπετάν Γιώργος), γεννήθηκε το 1920, λοχαγός του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 5 Φλεβάρη του 1944 στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηράκλειου Αττικής.


Ο Δημήτρης Μπαρτζιώκας (καπετάν Στέλιος), αδελφός του Αλέκου, γεννήθηκε το 1912, ταγματάρχης του εφεδρ. ΕΛΑΣ, πιάστηκε στις 5/2/1944 βαριά τραυματισμένος στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου Αττικής, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι όπου και εκτελέστηκε λίγες μέρες μετά.


Ο Γιώργος Γιαν. Νταβαντζής, μέλος του ΚΚΕ από προπολεμικά, εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στη Φολέγανδρο, δραπέτευσε, εντάχθηκε στο ΕΑΜ στην Κατοχή, μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Άρτας. Ήταν με το Τμήμα του Παλιούρα.


Ο Ελευθέριος Γιαν. Νταβαντζής, ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ, τον Οκτώβρη του 1946 χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος από την ομάδα Παλιούρα, αποκόπηκε από την ομάδα, αρρώστησε και πέθανε στις 25 Νοέμβρη 1947.

Ο Γεώργιος Κ. Παππάς (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920, σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις 20 Μάρτη 1947, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948 ονομάστηκε Λοχαγός Πολιτικός Επίτροπος. Ήταν Πολιτικός Επίτροπος στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 Νοέμβρη 1948. Μετά θάνατο προήχθη σε Ταγματάρχη.

Ο Δήμος Β. Παππάς, αντάρτης του ΕΛΑΣ, αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.


Ο Κώστας Δημ. Πουρναράς (Μπόσης) γεννήθηκε το 1908, δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στον Αϊ-Στράτη. Στην Κατοχή δραπέτευσε, βγήκε στο βουνό αντάρτης του ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου της Ρουμανίας.


Ο Βελισάριος Δημ. Πουρναράς, αδελφός του Κώστα (Μπόση), ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Άρτας και μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, σκοτώθηκε το 1947 σε ενέδρα στο χωριό Παλαιοκαριά Τρικάλων.

Ο Ηλίας Σκανδάλης πιάστηκε στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκε το 1948.

Ο Βαγγέλης Νικ. Τσίτσας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Άρτας στις 13 Σεπτέμβρη 1944.

Ο Δήμος Φλούδας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Άρτας.


Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς
Σε άνιση Πάλη κι Αγώνα
Ζωή, λευτεριά και τιμή του Λαού
Γυρεύοντας, βρήκατε μνήμα

Συχνά σε υγρές, σκοτεινές φυλακές
Πικρές επεράσατε μέρες
Και μ' ένα του δήμιου νεύμα ευθύς
Σας φέραν μπροστά στην κρεμάλα...

Γλεντούν οι τυράννοι και μες το πιοτό
Τη λήθη γυρεύουν να βρούνε
Μα οι μέρες τους όμως μετρήθηκαν πια
Και τέλος φριχτό τους προσμένει

Θεριεύει ο γίγαντας τώρα Λαός
Και σπάει δεσμά κι αλυσίδες
Αιώνια η μνήμη σε σας, αδελφοί
Στον τίμιο που πέσατε Αγώνα...


ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Δείτε και εδώ:

Χωσεψίτες πολιτικοί εξόριστοι και διωκόμενοι αγωνιστές μετά τη Βάρκιζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου