"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"Έπαψε να χτυπά η καρδιά του συγγραφέα του «Αη Στράτη»" - Η αναγγελία του θανάτου του Κ. Μπόση από τον Ριζοσπάστη

"Έπαψε να χτυπάει, στις 2 Απρίλη 1994, η γενναία καρδιά ενός παλαίμαχου κομμουνιστή και διακεκριμένου συγγραφέα. Του Κώστα Πουρναρά (ΜΠΟΣΗ). Άφησε την τελευταία του πνοή στην προσφυγιά. Στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Χωρίς να αξιωθεί να γυρίσει στην Ελλάδα, για την οποία έδοσε τα πάντα και τη λαχταρούσε πάντα. Πέθανε στο νοσοκομείο από πάθηση του μυοκαρδίου. Η τέφρα του βρίσκεται στο κρεματόριο του Βουκουρεστίου. Και δε μένει τώρα, παρά η εκπλήρωση της στερνής επιθυμίας του: Η τέφρα του να ταφεί στην πατρίδα.

Ο Κ.Π. γεννήθηκε το 1908 στη Χόσεψη (Κυψέλη) της Άρτας. οργανώθηκε πολύ νέος στο προοδευτικό κίνημα. Έγινε μέλος του ΚΚΕ και ήταν γραμματέας της ΚΟ Άρτας πριν το 1936. Η δικτατορία της  4ης Αυγούστου τον εξόρισε στον Αη Στράτη. Είναι από τους ελάχιστους που άντεξε το μεγάλο μαρτύριο της πείνας, μαζί με τον Γιάννη Λίπα (οι περισσότεροι συνεξόριστοι πέθαναν από την πείνα το 1941). Απέδρασε με όσους επέζησαν και βρέθηκε στη Μακεδονία.
Πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Με την ήττα, το 1949, βρέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, βαριά τραυματισμένος. Είχε τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία στα Γιάννενα και εργάστηκε στην αρχή σαν δάσκαλος. Στη Μόσχα παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Το πρώτο βιβλίο του «Αη Στράτης» (1947), διεκτραγωδεί το δράμα αλλά και το μεγαλείο των εξόριστων προπολεμικά και μέχρι την κατοχή. Άλλα βιβλία του είναι: «Αναμνήσεις» (1978), «Θωμάς Καρατζάς» (1978), «Κραβαρίτης» (1983), «Εμείς θα νικήσουμε» (1956), «Το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα» (1962) κλπ. Γνώστης της ρωσικής γλώσσας ασχολήθηκε και με μετάφραση Ρώσων κλασικών.

Σεμνός και ακέραιος χαρακτήρας, με υψηλό ήθος, ο Κώστας Πουρναράς πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαϊκό μας κίνημα και έμεινε μέχρι το τέλος πιστός και αταλάντευτος στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά του κομμουνισμού. Οι σύντροφοι, συναγωνιστές, φίλοι, συμπατριώτες. Ιδαίτερα οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι αντιστασιακοί και οι αναγνώστες των βιβλίων του, δε θα τον ξεχάσουν ποτέ.

Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, εκφράζουμε στην οικογένειά του τα πιο θερμά συλλυπητήρια."


(Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Ν. Πουρναρά για την παραχώρηση του αποκόμματος της εφημερίδας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: