"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η δράση* των φασιστών και των ληστοσυμμοριτών στη Χώσεψη (Κυψέλη) Άρτας, αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας



Φωτογραφία: Νίκος Κουτσοπάνος

* Η δράση των φασιστών και ληστοσυμμοριτών στη Χώσεψη, δεν περιορίζεται βέβαια στα περιστατικά που ακολουθούν, είναι μεγαλύτερη. Ένα μέρος τους μονάχα είναι καταγεγραμμένο επίσημα και σε αυτό αναφερόμαστε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η περίοδος που ακολουθεί τη συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ, ως το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, είναι ίσως η πιο σκοτεινή περίοδος της νεοελληνικής ιστορίας. Μετά τη σφαγή από τους Άγγλους του λαού της Αθήνας τον Δεκέμβρη του ΄44, μπαίνει σαν επιτακτικός στόχος από τον Τσώρτσιλ, η ολοκληρωτική συντριβή με κάθε τρόπο της τεράστιας επιρροής που ασκεί το ΚΚΕ στο λαϊκό κίνημα.

Οι πιο πρόθυμοι και πιστοί σύμμαχοί του στην προσπάθεια αυτή θα είναι οι μέχρι χτες συνεργάτες των Γερμανών καταχτητών. Οι προδότες που φορώντας ή όχι τη μάσκα τους στα χρόνια της κατοχής, κατέδιδαν ή συλλάμβαναν οι ίδιοι τους πατριώτες αγωνιστές και τους οδηγούσαν στους τόπους της εχτέλεσης. Δίπλα σ’ αυτούς, το παλιό πολιτικό κατεστημένο, όσοι πολιτικοί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο συνεργάστηκαν με τους καταχτητές. Οι ξεγραμμένοι στη συνείδηση του λαού αστοί πολιτικοί που οι Άγγλοι με τη δύναμη των όπλων τους επιβάλουν ξανά, σε έναν λαό που πολέμησε ενάντια και σε αυτούς. Ξέρουν καλά πως για να επιβιώσει το μέχρι χτες ξοφλημένο πολιτικό σύστημα, ένας τρόπος υπάρχει. Να συντριβεί το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Να ποδοπατηθούν τα ιδανικά που το ενέπνευσαν. Να πνιγεί στο αίμα όποιος  προβάλλει αντίσταση στη νέα μορφή κατοχής.

Οι άγγλοι οργανώνουν και καθοδηγούν συμμορίες παρακρατικών που αποτελούνται από μέλη του υποκόσμου και συνεργάτες των χιτλερικών καταχτητών. Τους εξοπλίζουν με τα τιμημένα όπλα που εξαναγκάστηκαν να παραδώσουν οι ηρωϊκοί Ελασίτες και τους εξαπολύουν σε όλες τις άκρες της επικράτειας γι’ αυτό το σκοπό. Σε συνεργασία με τα επίσημα όργανα της… τάξης εξαπολύουν ένα χωρίς προηγούμενο όργιο τρομοκρατίας στα χωριά και τις πόλεις. Καίνε, αρπάζουν, βασανίζουν βιάζουν, σκοτώνουν. Ο εμφύλιος πόλεμος άρχισε.

Το 1947 το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) υποβάλλει στον ΟΗΕ μια έκθεση με τα αίτια που οδήγησαν στον εμφύλιο. Πρόκειται για ένα  ογκώδες υπόμνημα που αποτελεί μια λεπτομερή όσο και ανατριχιαστική καταγραφή των εγκλημάτων που διέπρατταν καθημερινά, για πάνω από δυο χρόνια, με την καθοδήγηση των Άγγλων και της ντόπιας αντίδρασης, οι συμμορίες αρχιδολοφόνων και ληστών τύπου Σούρλα, Κολλάρα, Καλαμπαλίκη, Βουρλάκη και πολλών ακόμα ομοίων τους. (Κείμενο-εισαγωγή σε παλιότερη ανάρτησή μας με παρόμοιο θέμα.)

Αντιγράφουμε από το βιβλίο «Έτσι άρχισε ο εμφύλιος – Ολόκληρη η έκθεση του Δημοκρατικού Στρατού στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 1947 – Η τρομοκρατία μετά τη Βάρκιζα 1945-1947» (εκδόσεις «Γλάρος», Αθήνα 1987), τα στοιχεία που αφορούν το χωριό Χώσεψη (σημερινή ονομασία Κυψέλη) Άρτας, όπως τα κατέγραψε η επίσημη έκθεση του ΔΣΕ.

(Σε παρένθεση και με διαφορετικό χρώμα παρεμβαίνουμε για αποκατάσταση λαθών σε κάποια ονόματα, διευκρινήσεις και πρόσθετα στοιχεία).

Χωριό Χόσεψη. Από 1-6-45 μέχρι 15-8-45 πιάστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από την εθνοφυλακή οι παρακάτω δημοκρατικοί πολίτες:

Μήτσος Φ. Παπάς, Βαγγέλης Κουτσοσπύρος, Βαγγέλης Μπλέτσος, Βασίλω Ι. Μπλέτσου, Γιώργος Παπακώστας, Μήτσος Παπακώστας, Γιάννης Ι. Λάζος, Βασίλης Μακαβέλος, Μάνθος Αγγέλης, Χρήστος Νταβαντζής (έχει βοηθήσει σημαντικά το ιστολόγιο), Χρυσόστομος Μακαβέλος, Βαΐτσα Δ. Μακαβέλου, Βαΐτσα Κ. Ράλλη (το σωστό: Καραλή), Δημοσθένης Κ. Πουρναράς, Λεφτέρης Παπαδάς, Γιώργος Χ. Πουρναράς («Μπαρμπαγιωργάκης» - γαμπρός του Κώστα Μπόση. Είχε παντρευτεί την αδελφή του Βασιλική), Λάμπρος Τσιούνης, Κώστας Τσιούνης, Γιώργος Καλλιόπης (το σωστό: Γιώργος Θεοδωρής. Το «Καλλιόπης» είναι παρατσούκλι,  από το όνομα της μάνας του), Ανδρέας Κραμπής, Βαγγέλης Πουρναράς («Μήτσιος»), Κώστας Αλέτρας, Γρηγόρης Αγγέλης, Μήτσος Κουτσοσπύρος, Ελένη Νταβίσκα, Νίκη Δ. Νταβίσκα, Θόδωρος Α. Τσιβόλας, Μάρκος Ι. Τσιρώνης, Χρήστος Κ. Μπαλάφας και Αριστείδης Μπαλάφας.

Την 1-10-46 ο ληστοσυμμορίτης Μιχαλόπουλος, από τη Νισιούτα Άρτας (το σωστό: Νησίστα – σημερινή ονομασία Ροδαυγή), δολοφόνησε το δημοκρατικό πολίτη Γιάννη Παπά.

Στις 10-10-46 τμήμα φασιστικού στρατού σκότωσε το δημοκρατικό πολίτη Χρυσόστομο Μακαβέλο.

Την 1-10-46 η ληστοσυμμορία Μέγα-Μόσιαλου-Γιαννούλη-Γάκη συνέλαβε και βασάνισε σκληρά τους παρακάτω δημοκρατικούς πολίτες:

Γιώργο Χρ. Τσόντη (το σωστό: Σιόντης - γαμπρός του Κώστα Μπόση. Είχε παντρευτεί την αδελφή του Αγγελική), Γιάννη Ν. Σκανδάλη, Μήτσο Η. Παπά, Γιώργο Παπακώστα, Κώστα Τσιβόλα, Γεωρ. Πουρναρά («Μπαρμπαγιωργάκης»), Μήτσο Πουρναρά, Βελισσάριο Τσιβόλα, Νίκο Πουρναρά, Αριστείδη Πουρναρά, Χρήστο Μπαλάφα, Κώστα Τσιούνη, Μήτσο Κραμπή, Ανδρέα Κραμπή, Κώστα Καραλή, Λεφτέρη Παπαδά, Γιώργο Ι. Πουρναρά, Βασίλη Μακαβέλο, Νίκο Μακαβέλο, Νίκο Δ. Πουρναρά, Μήτσο Κ. Πουρναρά (πατέρας του Κώστα Μπόση) και Νίκο Θ. Μακαβέλο.

Στις 10-10-46 οι ίδιες συμμορίες άρπαξαν του Μήτσου Κ. Πουρναρά  50 πρόβατα και όλα τα τρόφιμα του σπιτιού, του Γ.(ιώργου) Κουτελίδα (γαμπρός του Κώστα Μπόση. Είχε παντρευτεί την αδελφή του Χαρίκλεια) 2 γίδες και του Αριστείδη Σκανδάλη (γαμπρός του Κώστα Μπόση. Είχε παντρευτεί την αδελφή του Βαγγελή) 2 γίδες.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: