"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τοποθέτηση αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στη Χώσεψη


Στην πλατεία της αγαπημένης του Χώσεψης (Κυψέλης), μερικά βήματα από την πέτρινη βρύση όπου κοντοστέκεται για να ξαποστάσει το δροσερό νερό που ξεκινά το ταξίδι του από τα σπλάχνα των αδούλωτων Τζουμέρκων· στην πρόσοψη του πατρικού του σπιτιού.
Εκεί, από την Τετάρτη 6 του Ιούλη 2016, βρίσκεται τοποθετημένη η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα: «Εδώ γεννήθηκε ο δάσκαλος και λογοτέχνης Κώστας Πουρναράς (Μπόσης) 1908 – 1994».

Σεμνά και αθόρυβα όπως ταιριάζει στον ίδιο και τη γενιά του, η πλάκα τοποθετήθηκε από συχωριανούς του:

Ως απειροελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του Κώστα Πουρναρά (Μπόση) στον γενέθλιο τόπο του, την πατρίδα και το λαό.

Για να θυμίζει σε όλους ότι αυτό είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα ο δάσκαλος, ο λογοτέχνης  συγγραφέας, ο κομμουνιστής λαϊκός αγωνιστής.

Για να «παρακινεί» όσους δεν γνωρίζουν, και τους νεώτερους, να ρωτήσουν, να αναζητήσουν, να μάθουν.

Ως σιωπηρή υπόμνηση ότι αυτός ο χώρος πρέπει να διασωθεί από την προδιαγεγραμμένη κατάληξή του (αν συνεχιστεί η εγκατάλειψη  ― το σπίτι αυτό, με παραπάνω από εμφανή τα σημάδια από την επίθεση του χρόνου και την έλλειψη συντήρησης, αποτελεί σήμερα αποθηκευτικό χώρο παρακείμενου καταστήματος), και να διαμορφωθεί σε κοιτίδα διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, της συμβολής της Χώσεψης στην εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης και της προσφοράς και του έργου του Κώστα Πουρναρά (Μπόση).


Το χρωστάμε στη μνήμη του, στην ιστορία, στις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: