"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Απρόσμενα μεγάλη η αποδοχή στο διαδίκτυο του βιβλίου του Κ. Μπόση "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941"

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του Αη Στράτη
(φωτογραφική αναπαρωγή της πρώτης έκδοσης
του Εκδοτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ)

Όταν την Κυριακή 21 Απρίλη του  2013 ανεβάζαμε, σε ηλεκτρονική μορφή -  pdf, στο διαδίκτυο το βιβλίο του Κώστα Μπόση  "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941" (Έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάρτης 1947) δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στο ελάχιστο την τόσο μεγάλη αποδοχή που θα συναντούσε από το αναγνωστικό κοινό.
Ο «Αη Στράτης» του Κ. Μπόση είναι ένα βιβλίο ουσιαστικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και που πολύ δύσκολα μπορεί να το βρει κάποιος σήμερα, ακόμα και στα παλαιοβιβλιοπωλεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το θέμα του βιβλίου είναι επίσης άγνωστο στους πολλούς παρ’ όλο που πρόκειται για μια από τις πιο ηρωικές και ένδοξες  σελίδες της ιστορίας της Αντίστασης του λαού μας.

Οι κομμουνιστές εξόριστοι που βρίσκονται εκτοπισμένοι  από την  Μεταξική δικτατορία στο νησί Αη Στράτης, μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα ζητάνε να απελευθερωθούν και να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν. Η... Ελληνική κυβέρνηση όμως έχει άλλα σχέδια για αυτούς. Όχι μόνο δεν τους απελευθερώνει, μα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να καταφέρει να τους αποσπάσει  «δήλωση μετανοίας» για τις ιδέες τους. Όσοι εξόριστοι δεν υποκύπτουν εξαναγκάζονται από τους δεσμοφύλακές τους  τον χειμώνα του 1941-42 στο μαρτύριο της πείνας, από την οποία πεθαίνουν 33 αγωνιστές. Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Πουρναράς (Μπόσης), αταλάντευτος κομμουνιστής, φωτισμένος δάσκαλος, και μεταφραστής της ρώσικης κλασικής λογοτεχνίας, ήταν και ο ίδιος εξόριστος στον Αη Στράτη από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, επέζησε του μαρτυρίου της πείνας, και τον Ιούνη του 1943 απέδρασε με τους 61 εναπομείναντες ζωντανούς  και «αμετανόητους» συντρόφους του, με τη βοήθεια του ΕΛΑΝ, για να περάσουν στη συνέχεια στα βουνά της Μακεδονίας όπου πολέμησαν τους καταχτητές.

"[…]Ο Κώστας Μπόσης, εξόριστος στον Αη – Στράτη εκείνη την περίοδο και ένας από τους λίγους που επέζησαν, καταθέτει μια  συνταρακτική μαρτυρία για τη ζωή των εξορίστων και το μαρτύριο στο οποίο υπεβλήθησαν με μοναδικό στόχο την εξόντωσή τους με την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου που προκάλεσε την πείνα.

Το βιβλίο « Αη- Στράτης, Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941»  κρύβει μέσα στις 110 σελίδες του τις άγνωστες πτυχές αυτού του γεγονότος και παρουσιάζει με μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο τη δύσκολη ζωή των εξορίστων , τις πολύπλοκες καταστάσεις που αντιμετώπιζαν από τις αρχές κράτησής τους, τον ιδεολογικό και ψυχολογικό πόλεμο που δέχονταν καθημερινά για να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.[…]" (Απόσπασμα από ΒΙΒΛΙΟκριτική-παρουσίαση που δημοσιεύτηκε εδώ.)



Τον Μάρτη του 1947 το Εκδοτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ προλόγισε και εξέδωσε αυτό το βιβλίο - συνταρακτικό ντοκουμέντο. Το βιβλίο του Μπόση επανεκδόθηκε (φωτογραφική αναπαρωγή της πρώτης έκδοσης) το 1977 με το σήμα «Ιστορικές Εκδόσεις» και το 1995 σαν ιδιωτική έκδοση συντρόφων και συχωριανών του συγγραφέα.

Το βιβλίο του Κώστα Μπόση "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941" (φωτογραφική αναπαρωγή της πρώτης έκδοσης του Εκδοτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ) παραμένει διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή  στο Scribd, όπου ο καθένας μπορεί να το διαβάσει ή να το κατεβάσει ΔΩΡΕΑΝ στον υπολογιστή του.  

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας ανακοινώνουμε πως μέσα στους 11 περίπου μήνες που βρίσκεται στο διαδίκτυο το βιβλίο δέχτηκε περισσότερα από 1.600 (για την ακρίβεια 1.651 μέχρι σήμερα) «views» (διαβάσματα)! Η απρόσμενα μεγάλη αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό τονίζει πως η ανάγκη να μείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και πως το αναγνωστικό κοινό ξέρει και μπορεί να ανακαλύπτει και να επιβραβεύει το καλό βιβλίο. Ευχόμαστε και η συνέχεια του ταξιδιού του βιβλίου να είναι ανάλογη.

Κυριακή 9 Μάρτη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: