"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΕΠΟΝ Άρτας. Άγνωστα ντοκουμέντα


Άγνωστα ντοκουμέντα από τη δράση της ηρωικής ΕΠΟΝ στην πόλη της Άρτας και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου παρουσιάζει σήμερα το ιστολόγιο.

10 Μαρτίου του 1945. 
"ΕΠΟΝίτες της Άρτας σε εξόρμηση καθαριότητας δρόμων".


Χειρόγραφη επιστολή που συντάχτηκε τον Οκτώβρη του 1944, από το Επαρχιακό Συμβούλιο Άρτας της ΕΠΟΝ και αναφέρεται στην τρομοκρατική δράση του ΕΔΕΣ στην περιοχή και στο έντονο επισιτιστικό πρόβλημα των κατοίκων των ορεινών χωριών.

Αντιγράψαμε την επιστολή κρατώντας την ορθογραφία του συντάκτη της:

«ΕΠΟΝ.
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΡΤΑΣ.

Συναγωνιστές.
Απευθυνόμαστε σε σας, τα αδάμαστα νιάτα της Ηρωικής μας Αθήνας που μαζί με το τυραγνισμένο λαό της σήκωσαν αλύγιστο το βάρος ενός άγριου κι αιματηρού αγώνα και νίκησαν.
Σας χαιρετάμε από μια ματωβαμμένη γωνιά της ελληνικής γης, τα Τζουμέρκα της Άρτας. Σήμερα που ολόκληρος ο λαός χαίρεται τη λευτεριά του, εμείς δε νιώθουμε ακόμα αυτή τη χαρά γιατί ακόμα δε ξεσκλαβωθήκαμε ολοκληρωτικά. Οι Γερμανοί φύγαν απ’ το τόπο μας, μα τη θέση τους μέσα στη πόλη της Άρτας τη πήρανε τύρρανοι χειρότεροι. Τα γκεσταπίτικα στοιχεία του ΕΔΕΣ. Η Άρτα μένει κλειστή για το λαό των χωριών. Μπροστά της ορθώνονται πόστα που θυμίζουν σκλαβιά γκεσταπίτικη. Ο χιλιοπαιδεμένος λαός που περπατάει μια και δυο μέρες ξυπόλητος κι αρρωστημένος με το σκοπό να μπει στη πόλη να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, ή ν’ ανταλλάξει το τελευταίο σπειρί του καλαμποκιού του με λίγο κινίνο ή οτιδήποτε άλλο άμεσης ανάγκης, εμποδίζεται με το βούρδουλα του ΕΔΕΣίτη καπετάν Βόιδαρου που βρίζει, φοβερίζει, χτυπάει μαζύ με τη  γκεσταπίτικη χωρ/κή.
Η κατάντια του λαού και της νεολαίας είναι ελεεινή από επισιτιστικής πλευράς. Για τον τόπο μας εδώ συνεχίζεται η πείνα του 41 με όλα της τ’ αποτελέσματα. Ο λαός απομονωμένος απ’ τη πόλη -πρωτού ακόμα φύγουν οι Γερμανοί- είναι καταδικασμένος να πεθάνει απ’ τη πείνα.
Εκτός απ’ τις άλλες ενέργειές μας, έγγραφες διαμαρτυρίες κλπ, κατεβάζουμε επιτροπή πενταμελή που θα ζητήσει απ’ την Εθν. Κυβέρνηση να πάψει η καινούργια σκλαβιά μας και να μας χορηγήσουν τ’ απαραίτητα που θα μας κρατήσουν στη ζωή. Στην επιτροπή αντιπροσωπεύεται και η ΕΠΟΝ με τη συναγωνίστρια Αφροδίτη.
Σας παρακαλούμε να τη βοηθήσετε για να συγκροτήσει με τις άλλες Ηπειρώτικες οργανώσεις μια επιτροπή «προστασίας παιδιού».
Είμαστε βέβαιοι ότι θα την ενημερώσετε απόλυτα και θα τη βοηθήσετε όσο πρέπει στην αποστολή της.
Εμείς σαν ένα κομμάτι απ’ την ελληνική νεολαία, και με παράδειγμα τον αγώνα και την αυτοθυσία σας, δε θα πάψουμε να παλεύουμε για το τελειωτικό μας ξεσκλάβωμα.

Με συναγωνιστικούς χαιρ.
ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΡΤΑΣ».


Χριστούγεννα του 1944. 
"ΕΠΟΝίτες της Πρέβεζας τραγουδούν τα Κάλαντα".


"Οργανωτική κατάσταση του '44 της ΕΠΟΝ Ηπείρου".


Ευχαριστούμε θερμά τη φίλη μας Γίτσα και το ιστολόγιο "Αγρίνιο γλυκές μνήμες" που μας εμπιστεύτηκαν αυτά τα σπάνια ντοκουμέντα της ένδοξης ιστορίας του λαού μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: