"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

"Λογοτεχνικές σελίδες για τον ΔΣΕ από συγγραφείς μαχητές του"


Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σ' αυτό το πλαίσιο, και εν όψει των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ (συμπληρώνονται το 2018) στο χώρο του  42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή θα φιλοξενηθεί μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο μεγαλειώδη, τρίχρονο (1946 - 1949) αγώνα του ΔΣΕ. Την έκθεση επιμελούνται η Ιδεολογική Επιτροπή και η Επιτροπή Νέων Γυναικών του ΚΣ της ΚΝΕ, αξιοποιώντας τη βιβλιογραφία, ντοκουμέντα και υλικά  από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφικού υλικού από τον αγώνα του ΔΣΕ, αξιοποιώντας το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη (οπερατέρ του ΔΣΕ) και θα συνοδεύεται από πρωτότυπα εκθέματα όπως έγγραφα, ντοκουμέντα και εφημερίδες, χάρτες μονάδων του ΔΣΕ, στολές μαχητών, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα σημειώματα μαχητών και αξιωματικών  του ΔΣΕ κ.ά.

Η  δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στους δεκάδες λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες που με το όπλο αλλά και με την τέχνη τους υπηρέτησαν τον αγώνα του ΔΣΕ. Στις 19:00, θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ η παράσταση "ΑΡ.Δ. 1621", που είναι εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ.

Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, στις 20:00, στο ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του 42ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Λογοτεχνικές σελίδες για τον ΔΣΕ από συγγραφείς μαχητές του". Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα παρουσιαστούν έργα λογοτεχνών, όπως των Ν. Κυττόπουλου, Μ. Αλεξανδρόπουλου, Κώστα Πουρναρά - Μπόση, Δ. Χατζή, Δ. Ραβάνη - Ρεντή. Γ. Λαμπρινού κ.ά., που είτε γράφτηκαν την περίοδο του ΔΣΕ, είτε αναφέρονται στον αγώνα του. Η εκδήλωση εντάσσεται στην προετοιμασία για το 5° Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα 100 χρόνια του Κόμματος, το 2018, με θέμα την επίδραση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην ελληνική λογοτεχνία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή αποτελεί συνάντηση αγώνα, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, αφιερώματα και άλλες δραστηριότητες. Με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)», οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή που πραγματοποιούνται πανελλαδικά, κορυφώνονται στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: