"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ο "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ" του Κώστα Μπόση σε ηλεκτρονική μορφή στο ΔιαδίκτυοΤον Μάρτη του 1947 το Εκδοτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ προλόγισε και εξέδωσε ένα βιβλίο - συνταρακτικό ντοκουμέντο. Τίτλος του "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941". Δημιουργός του ο αταλάντευτος κομμουνιστής, φωτισμένος δάσκαλος, καταξιωμένος συγγραφέας, αργότερα και μεταφραστής της ρώσικης κλασικής λογοτεχνίας (εξόριστος κι ο ίδιος στον Αη Στράτη από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μέχρι το 1943) ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΣΗΣ (Πουρναράς).

Καταγράφει  τη ζωή των κομμουνιστών εξορίστων  εκτοπισμένων από την  Μεταξική δικτατορία, που  δεν τους απελευθέρωσε ούτε όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, αλλά τους εξανάγκασε στο μαρτύριο της πείνας, ελπίζοντας να καταφέρει να τους κάνει να υπογράψουν "δήλωση μετανοίας". Εγκλωβισμένοι σε αυτό το μικρό νησί οι εξόριστοι δίνουν σκληρή μάχη με την  πείνα, από την οποία τελικά πεθαίνουν 33 αγωνιστές. Οι υπόλοιποι καταφέρνουν να αποδράσουν και να πολεμήσουν στη συνέχεια με τον ΕΛΑΣ για τη λευτεριά της πατρίδας.

 […]Ο Κώστας Μπόσης , εξόριστος στον Αη – Στράτη εκείνη την περίοδο και ένας από τους λίγους που επέζησαν, καταθέτει μια  συνταρακτική μαρτυρία για τη ζωή των εξορίστων και το μαρτύριο στο οποίο υπεβλήθησαν με μοναδικό στόχο την εξόντωσή τους με την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου που προκάλεσε την πείνα .

Το βιβλίο « Αη- Στράτης, Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941»  κρύβει μέσα στις 110 σελίδες του τις άγνωστες πτυχές αυτού του γεγονότος και παρουσιάζει με μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο τη δύσκολη ζωή των εξορίστων , τις πολύπλοκες καταστάσεις που αντιμετώπιζαν από τις αρχές κράτησής τους, τον ιδεολογικό και ψυχολογικό πόλεμο που δέχονταν καθημερινά για να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.[…] (Απόσπασμα από ΒΙΒΛΙΟκριτική-παρουσίαση που δημοσιεύτηκε εδώ.)Το βιβλίο του Μπόση επανεκδόθηκε το 1977 με το σήμα «Ιστορικές Εκδόσεις» και το 1995 σαν ιδιωτική έκδοση συντρόφων και συχωριανών του συγγραφέα. Εδώ και χρόνια έχει εξαντληθεί και είναι δυσεύρετο ακόμα και στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Από σήμερα το βιβλίο του Κώστα Μπόση (φωτογραφική αναπαρωγή της πρώτης έκδοσης του Εκδοτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή  στο Scribd, όπου ο καθένας μπορεί να το διαβάσει ή να το κατεβάσει ΔΩΡΕΑΝ στον υπολογιστή του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Το scribd δεν επιτρέπει το κατέβασμα δωρεάν,μόνο την ανάγνωση.Υπάρχει κάποιος άλλος σύνδεσμος για δωρεάν κατέβασμα του βιβλίου?
Ευχαριστώ πολύ

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα.
Γνωρίζαμε ότι για να κατεβεί βιβλίο από το σκριμπντ εδώ και καιρό χρειαζόταν εγγραφή (σαν συνδρομητής) στην παραπάνω υπηρεσία, που ήταν όμως δωρεάν. Αν άλλαξε κάτι δεν το γνωρίζουμε. Αν δεν έχετε άλλον τρόπο να το κατεβάσετε επικοινωνήστε μαζί μας σε ένα από τα ημέηλ:
e.oikodomos@gmail.com
thanasiskravaritis@gmail.com