"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Μια εκδήλωση για τον Κώστα Μπόση και ένα σχόλιο



Από την εκδήλωση για την επανέκδοση του "Αη Στράτη".
Στις 14 Γενάρη του 1996 έγινε στην αίθουσα του Συλλόγου Κυψελιωτών Άρτας (στην Αθήνα) «Ο Άγιος Κοσμάς» εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η επανέκδοση, μετά από πολλά χρόνια, του βιβλίου του Κώστα Μπόση "Αη Στράτης. Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941". Αναδημοσιεύουμε άρθρο του περιοδικού «χάος και όψη» (τ. 11) το οποίο εκδίδεται από τον Σύλλογο, που αναφέρεται στην εκδήλωση και στη συνέχεια παραθέτουμε ένα σχόλιο δικό μας.

"ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ένα κομμάτι γης μικρούλικο, ριγμένο στη μέση της θάλασσας…

Στις 14-1-96, στην αίθουσα του συλλόγου μας, και ύστερα από αίτημα φίλων του, τελέστηκε φιλολογικό μνημόσυνο για το συγχωριανό μας Κώστα Πουρναρά-Μπόση, με παρουσίαση  της επανέκδοσης του πρώτου βιβλίου του «Άη-Στράτης».

Ο Χρήστος Νταβαντζής.
Ο Κώστας Πουρναράς γεννήθηκε στη Χόσεψη Άρτας και πέθανε στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας. Το πορτρέτο του συνοψίζεται στο ακόλουθο τρίπτυχο: φωτισμένος δάσκαλος, ακατάβλητος αγωνιστής, καταξιωμένος συγγραφέας. Για τις πολιτικές του ιδέες και τη δράση του εξορίστηκε στον Άη-Στράτη και τις εμπειρίες του από αυτή την εξορία εκθέτει στο βιβλίο του «Άη-Στράτης», η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941». Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα 33 θύματα του Άη-Στράτη που δώσανε τη ζωή τους για την εθνική και κοινωνική ελευθερία, «σε ένα κομμάτι γης μικρούλικο, ριγμένο στη μέση της θάλασσας…».

Η παρουσίαση της επανέκδοσης έγινε από το Χρήστο Νταβαντζή, που κατέβαλε κι όλη την προσπάθεια για την ανατύπωση, και την Ιωάννα Κοτελίδα, με την οικονομική στήριξη πολλών συγχωριανών μας. Παρέστησαν, επίσης, παλιοί σύντροφοι και φίλοι του Κώστα Πουρναρά. Μίλησαν γι’ αυτόν με τα πιο ζεστά λόγια της καρδιάς, ο Ιωάννης Λαμπράκης, «ο Κώστας Πουρναράς ήταν καμάρι των συγχωριανών του, δυνατός στη σκέψη και τις ιδέες, θαυμάσιος ρήτορας, δάσκαλος, αγωνιστής και άνθρωπος», ο Γεώργιος Μπαρτζώκας, «τυχερή η Χόσεψη που κρατά στους κόλπους της τον Κώστα Πουρναρά» κι ο Σωκράτης Κουτουλούζης «ο Κώστας Πουρναράς λάτρευε τα παιδιά, λάτρευε τη Χόσεψη, λάτρευε την Ήπειρο… Να είστε υπερήφανοι που ήταν συγχωριανός σας»."

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του "Αη Στράτη".
Σχόλιο ιστολογίου «Κώστας Πουρναράς (Μπόσης)»:

Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται ο λόγος («ύστερα από αίτημα φίλων του») της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Θεωρούμε πως ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους, όπως η επανέκδοση ενός τόσο σημαντικού βιβλίου και το όνομα του συγγραφέα, που για όσους δεν το γνωρίζουν γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Χώσεψη (ή Κυψέλη, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της), είναι λόγοι αρκούντως σημαντικοί για να τιμηθεί ο Κώστας Πουρναράς και το έργο του, όχι κατόπιν «αιτήματος φίλων του», αλλά με πρωτοβουλία του ίδιου του Συλλόγου των συχωριανών του. Δεν υπάρχουν άλλωστε και τόσοι πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που να κατάγονται από τη Χώσεψη, και να τίμησαν τον τόπο τους με τη στάση ζωής και το έργο τους.


Τις φωτογραφίες από την εκδήλωση μας παραχώρησε ο κ. Χρήστος Νταβαντζής, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: